Spectroliet
Uit het leven van Claudia
Peritoneal Dialyse
free hit counter
hit counter
© 2008 Spectroliet.nl | Design by Claudia van Bogaert
Nierinsufficiëntie kan zo ver gaan dat alleen medicijnen en dieet onvoldoende zijn. Als minder dan tien procent van de nieren het nog doet, wordt het lichaam langzaam vergiftigd. De nieren zuiveren het bloed onvoldoende. Dat zuiveren moet dan kunstmatig gebeuren door dialyse. Dialyse kan heel intensief en belastend zijn. Een niertransplantatie kan uitkomst bieden.

Er zijn twee vormen van dialyse, met een kunstnier of via het buikvlies.
Buikvliesspoeling of Peritoneaal Dialyse (PD). Hierbij loopt het bloed niet naar buiten, maar wordt het eigen buikvlies gebruikt om het bloed te zuiveren. Deze handeling wordt elke 4 uur door de patiënt thuis verricht.

           
                                                           
                                                                Buikvliesspoeling                                                            
                                                                1 darmen
                                                                2 buikholte
                                                                3 buikvlies
                                                                4 buikwand
                                                                5 catheter
                                                                6 aansluitstuk
Bij peritoneaaldialyse (PD) wordt om het bloed te zuiveren spoelvloeistof in de buikholte gebracht. Daarom wordt het ook wel buikspoeling genoemd. Er zijn verschillende vormen van ‘PD’. De meest bekende zijn CAPD, waarbij iemand overdag zelf spoelt, en APD waarbij iemand ’s nachts met de machine spoelt.
CAPD staat voor Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse. Een CAPD-behandeling voert een nierpatiënt zelf uit. Via een katheter – een slangetje door de buikwand – laat de patiënt een zak spoelvloeistof in de buikholte leeglopen.
Deze vloeistof blijft enkele uren in de buik en neemt geleidelijk afvalstoffen op via het buikvlies. Na een aantal uur laat de patiënt de vloeistof in een uitloopzak lopen, en koppelt weer een schone zak met vloeistof aan. Dit verversen duurt ongeveer een half uur en moet vier of vijf keer per dag gebeuren. Tussen de wisselingen door kan iemand heel goed z’n gewone dagelijkse dingen blijven doen. Wel moet je altijd tijd en een plek regelen om de wisseling uit te voeren. Maar sommige patiënten zijn daar heel handig in, ze doen het zelfs in de auto!

Bij APD (Automatische Peritoneaal Dialyse) voert een apparaat, de ‘cycler’, de buikspoeling uit. ’s Nachts wordt de buikkatheter aan de cycler gekoppeld. Het spoelen duurt 8 tot 10 uur, élke nacht weer. Wil je ’s morgens vroeg ergens zijn, dan moet je ’s avonds dus al vroeg op bed aan de cycler liggen.
Voor- en nadelen
Een voordeel van PD is dat iemand meer mag drinken dan bij hemodialyse (HD) maar wel weer meer op z’n eten moet letten. PD geeft meer bewegingsvrijheid, maar HD hoeft weer minder vaak. Zo hebben beide vormen van dialyse verschillende voor- en nadelen. Soms adviseert de arts om medische redenen voor een bepaalde behandeling. In de andere gevallen kan de patiënt zelf kiezen.